sreda, 8. maj 2019

12. DAN

Smo že na polovici drugega tedna, in konec našega popotovanja se bliža. Kljub temu pa je bil danes navaden delovni dan z majčkeno drugačnostjo, saj je naš profesor imel izlet v Porto.

Daša in Jaka (laboratorij A2 Analises Quimicas): mentor naju je na začetku dneva razdelil. Daša je pripravljala liste in plodove za nadaljnjo analizo. Prvo jih je zmlela v prah nato pa stehtala na 0,2 g. To je naprej romalo v pečico na 450 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi organski material zgori za to, da pri naslednjih meritvah ostane le anorganski material. Jaka je vzorce, ki sva jih presejala včeraj, odmerjal po 2 in 10 g. Posodicam v katerih sta bila 2g zemlje smo dodali kemikalije, ter jih vstavili v stroj, ki jih je pretresal 5 min. Na to sva jih vstavila v centrifugalni usedalnik. Tekočino, ki se je nabrala na vrhu sva zmešala z destilirano vodo v razmerju 1:9. Tak vzorec je pripravljen za nadaljnje raziskave na visoko tehnoloških napravah. Te uporabljajo plazmo, da merijo preskakovanje elektronov med ovojnicami. Deset gramskim vzorcem, ki jih je Jaka natehtal zjutraj, sva dodala 15 ml destilirane vode, jih premešala in počakala 30 min. S pomočjo naprav sva tem vzorcem določila pH, električno prevodnost in temperaturo. Všeč nama je bilo, da sva lahko že drugi dan opravljala veliko stvari samostojno.


Anuša in Patricija (Casa das Natas): prav tako kot včeraj sva dan začeli skupaj in izdelovali krostate. Kasneje je Patricija izdelovala dekoracijo in figurice, Anuša pa torte, monoporcijske tortice,
čokoladne in sadne rolade.


Tinkara in Sara (park Bom Jesus de Monte): danes sva dan začeli malo drugače. Namesto puljenja plevela, sva z kovinsko palico iz betonske ograje odstranjevali mah. To delo je bilo veliko boljše, saj nama ni bilo treba ležati v zemlji in puliti plevela. No, za na konec pa sva morali vseeno populiti še nekaj plevela, saj brez tega dela v parku seveda ne gre.


Nuša in Žan (Bracarum):dan sva začela tako, da sva na krožnike zložila pecivo, ki sva ga nato odnesla v vitrino. za tem sva iz že pripravljene mase naredila čokoladne kroglice in jih povaljala v mrvicah. Tako kot vsak dan sva tudi danes na njihov način izdelovala rogljičke iz brioš mase. Na koncu sva izdelovala tudi žemljice iz polnozrnate in bele moke, ter spekla hlebce kruha.


Dan smo si popestrili s tiramisujem, ki nam ga je, kar v hotelski sobi, pripravila Nuša. Jutri pa se nam nasmiha zadnji dan dela na Portugalskem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar